Stiftelse sponsrar staty av Sveriges första kvinnliga ingenjör

Invigning staty Vera Sandberg av konstnärenJan Cardell

Idag avtäcktes det nya konstverket på campus i Vera Sandbergs allé. Statyn föreställer Vera Sandberg som tog sin ingenjörsexamen för drygt hundra år sedan på Chalmers, som den första kvinnan i Sverige. Som ensam kvinna bland 500 studenter och ett mansdominerat yrke bröt hon normer för sin tid och banade väg för en breddning av ingenjörsrollen. Jan Cardells konstverk ”Veras laboration” blir Chalmers första – och Göteborgs tredje skulptur av en namngiven historisk kvinna.

Stiftelsens ordförande Marianne Brismar
Stiftelsens ordförande Marianne Brismar

– För oss var det självklart att vi skulle sponsra en staty av Sveriges första kvinnliga ingenjör. Vi i stiftelsen anser att alla kan oavsett kön. Vera Sandberg var en driftig och målmedveten kvinna som vågade ta plats, hade tillit till sig själv och sin förmåga. Det stöttar vi! Dessutom har Chalmers betytt mycket för vår far Knut Jacobsson, som själv varit både student och hedersdoktor vid Chalmers, säger Marianne Brismar, ordförande på Familjen Knut & Ragnvi Jacobsson stiftelse, en av donatorerna bakom konstverket.

Vera är en förebild för unga människor

Vera Sandberg var en sann entreprenör som hade modet att gå sin egen väg och en förebild för dagens unga, därför uppmärksammar Chalmers detta med ett konstverk som inspirerar Sveriges unga att satsa på en framtid inom teknik och vetenskap.

– Vi tycker att den första kvinnan i Sverige som blev ingenjör förtjänar att uppmärksammas. Vera Sandberg är en förebild för alla, ett gott exempel på en person som vågar utmana det som betraktas som normalt och som är beredd att gå före och följa sitt intresse, säger Chalmers rektor Stefan Bengtsson i ett pressmeddelande.

Statyn är placerad mitt i navet för en fokuserad satsning på entreprenörskap och innovation i Vera Sandbergs allé, nära Kapellplatsen på Campus Johanneberg. Andra aktörer här är Chalmers Entreprenörskola, Chalmers Ventures, Stena Center, mötesytan Veras gräsmatta samt institutionen för teknikens ekonomi och organisation. Den dynamiska miljön ska visa på mångfalden inom teknikhistorien och inspirera betraktaren att hitta sin egen plats i densamma.

Fler nyheter