Stiftelsen träffar Johan Hallenby på Go North, ett av Europas nästa Unicorn’s

Studiebesök på Go North. På bild Monica Eklund, Johan Hallenby och Marianne Brismar
På bild Monica Eklund, Johan Hallenby och Marianne Brismar

Som stiftelse följer vi upp tidigare stipendiater genom att göra små nedslag i deras olika verksamheter och häromveckan besökte vi Johan Hallenby, grundare och VD på Go North, en av Europas snabbast växande bolag.

Tillväxtbolaget Go North är idag de enda i Sverige som förvärvar och skalar varumärken på Amazon marketplace globalt. De är dessutom #1 i Norden. Under Go North’s första 13 månader har Johan tagit in över en miljard SEK i kapitalanskaffning, byggt och förvärvat 30 varumärken i gruppen, anlitat ett världsklassigt team på över 50 medarbetare. Bolaget har på proforma basis 427 miljoner kronor i omsättning och 81 miljoner kronor i justerad EBITDA (vid slutet av Nov-22) med en stark organisk vinsttillväxt i portföljen.

Stipendiet fick Johan 2017 för att med stor drivkraft ha effektiviserat hälsofrämjande åtgärder för anställda på storföretag med sitt dåvarande träningsföretag Viscus AB. Pengarna användes till studier på Executive MBA-programmet på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet. ”Jag har haft stor nytta av utbildningen. Tack vare den och stipendiet samt min entreprenöriella bakgrund kombinerat med personlighet har jag både det professionella nätverket och rätt kompetens för att kunna driva ett av Europas nästa Unicorn, Go North, med den farten jag gör. 2019 förvärvade SATS Sports Club, Viscus AB, uppstickaren inom träning, rehab och sport och efter exit fortsatte jag som Business Area Manager och drev upp SATS Corporate Onsite där jag avslutade min anställning för att köra all-in med Go North” säger Johan Hallenby.

När vi träffar Johan på Go North har han precis avslutat en ny finansieringsrunda på SEK 550 miljoner och när vi lämnar kontoret går han tillbaka in och firar deras gemensamma framgångar med teamet, stämningen är minst sagt på topp och man märker att detta är något alldeles unikt.

Vi frågar Johan om han har något medskick till andra entreprenörer som ska starta, bygga upp och driva ett företag och här får vi flera goda råd:

Mål
Fundera på vad som är just dina främsta mål i livet och vad som driver dig som individ? Det är viktigt att komma underfund med detta  innan uppstart av ett företag då entreprenörskap är en livsstil. Startar du detta företag för att kunna uppnå dina livsmål? Att vara ärlig mot sig själv och följa sin egna inre drivkraft är A och O för framgång, ha kul och göra stor impact.

Affärsidén
Det är även viktigt att validera själva affärsidén, execution plan, marknaden och höjden framgent. Har bolaget som du planerar att starta rätt potential och ligger i linje med vad du själv har för ”Founder-Fit”? Här krävs det mycket tid på omvärldsbevakning, hur ser den faktiska marknad och det makroekonomiska läget ut? Vad är det unika med ditt nya projekt? USP?

Våga satsa!
Slutligen är det viktigt att våga löpa linan ut, gör allting så bra som möjligt, våga satsa och gå ALL-IN! Sist men inte minst, var dig själv, var ärlig och bygg din dröm.

Fokusera på ditt ”varför”
Lägg tyngd på rätt värden och ditt ”why”, gör så många misstag som möjligt, så fort som möjligt och fortsätt så, så kommer din success. Du håller alltid på att nå success fram tills att du ger upp.

Fler nyheter