En solig dag i Alingsås, på en charmig innergård, träffar vi Sanna Arnfjorden Wadström över en kopp kaffe. Med ett varmt leende delar hon med sig av sin resa, som tog verklig fart när hon 2016 mottog stiftelsens entreprenörspris och stipendium – en utmärkelse som blev startpunkten för en inspirerande utvecklingsresa.
Då var Sanna delägare och VD i det egna familjeföretaget INTAB Interface-Teknik AB, som arbetar med dataloggning och mätteknik. Målet med utbildningen, som blev möjlig tack vare stipendiet, var att kunna anpassa och utveckla företaget till en framtida marknad. Sedan dess har det hunnit hända mycket.
När vi ses har Sanna varit VD för arbetsgivarorganisationen SINF i 5,5 år. Med ett outtröttligt engagemang har hon omstrukturerat och moderniserat organisationen, vilket resulterat i att medlemsföretagen står starkare i en snabbt föränderlig affärsvärld. Hon hjälper idag företagen att utvecklas in i en ny tid och blir ofta anlitad som inspirerande föreläsare om framtidens företagande, självledarskap och hur företagen lyckas i kompetensbrist och teknikomställning.
Sanna har också ett stort engagemang för mindre företag och familjeföretag. Hon föreläser och vägleder vid utveckling och generationsskiften och brinner för att hjälpa företagare i deras skiftesprocesser. Hon har initierat och lett det rikstäckande projektet ”Ägarskifta Sverige”, som fått medel från EU.
Sanna är den första kvinnliga VDn i arbetsgivarorganisationens drygt åttiåriga historia. Med en tydlig vision om att skapa en mer inkluderande och innovativ framtid för svenska företag fortsätter Sanna att driva viktiga frågor kring kompetensförsörjning och teknikomställning. Hon är också ofta med i sammanhang för att inspirera fler kvinnor och utlandsfödda att välja teknikbranschen och företagandet, och det är lätt att förstå att hon bidrar med entusiasm och energi i allt hon tar sig för.
Namn: Sanna Arnfjorden Wadström
Titel: VD
Bor: På en gård utanför Vårgårda
Fritid: Skogen, naturen, cykling, bad, skidor, snö, ständigt lärande och umgänge som ger nya vyer, gärna i kombination med omtänksamhet.
Drivkraft: Skapa mer trygghet och bidra till företagsframgång i en orolig tid.
Drömmer om: Att förändra världen till mer omtänksamhet och ansvar.
Motto eller ledarskapsfilosofi: Drivet är nyckeln samt att skapa trygghet och omtänksamhet så växer ni snabbare.
Bästa råd till andra entreprenörer:
Visa upp er genuina värdegrund och bygg inifrån och ut. Så kan er medarbetargrupp flytta berg.
Vilken imponerande meritlista! Vad har stiftelsens stipendium betytt för dig och hur har det påverkat ditt arbete?
Stipendiet blev en verklig vändpunkt för mig. Som företagardotter såg jag upp till min far, men kände ofta att jag var fel, hade för mycket energi, syntes för mycket och att jag fick dämpa mig och hålla igen min kapacitet, för att passa in och anpassa mig till familjeföretaget.
Jag minns var jag stod när Marianne ringde mig om stipendiet, och jag minns vad hon sa. Det var chock och en enorm upplevelse att någon trodde på mig. Som kvinna i en mansdominerad bransch var jag van att bli ifrågasatt, fick ofta läsa på till tänderna för att slå igenom. Stipendiet blev startskottet för att våga ta mer plats och ta ut svängarna både som ledare och i utvecklingsarbetet. Det gav en enorm skjuts för mig personligen, för företaget och för vår verksamhet.
Efter en framgångsrik karriär är vi nyfikna på vilka nya utmaningar som väntar dig. Kan du berätta om ditt nästa steg och hur dina värderingar och insikter kommer att påverka det?
Jag har haft många svårigheter och utmaningar i mitt liv som gjort det väldigt viktigt för mig att hjälpa andra. Min väg som företagarbarn, ung kvinna och företagare var tuff men också lärorik. Under min tid på Sinf har jag fått många verktyg och insikter som kan hjälpa företag att växa smartare. Genom att arbeta nära jurister och möta företagare med olika ambitioner och utmaningar har jag utvecklat ett starkt lösningsfokus där vi pratar om möjligheter även i svåra lägen.
Efter en fantastisk tid på Sinf har jag valt att från mars 2025 gå vidare och driva eget företag. I Sinf finns nu ett starkt arbete som jag är stolt över.
Jag har sett så mycket i många företag som kan utvecklas så de växer snabbare och den som är ledare växer fortare i sin roll. Många företag har också stora styrkor i verksamheten som inte syns och som missas, men det kan vara där konkurrenskraften finns. Den måste synliggöras och idag kan vass kommunikation från ett mindre företag utmana de största. Jag vill bidra som rådgivare, och handledare för att vässa verksamheter och hjälpa ledare in i nästa steg.
Jag har också haft ansvar för runt 100 styrelsemöten per år i 19 branschföreningar och lett 50 egna. Att gå från dysfunktion till god dynamik i en styrelse eller ledningsgrupp är väldigt givande, och jag vill bidra i det. Just nu håller jag ofta föreläsningar om företagsutveckling och utmaningar och det är något jag ser fram emot att göra ännu mer av, säger Sanna, full av energi.