—Vi vill vara hjärnan i vindkrafts- och solcellsparker

Jonas Corné

—Ingenting är mer meningsfullt än att jobba för en snabbare omställning till förnybar energi. Nu är det mer relevant än någonsin, säger Jonas Corné, som tilldelades stiftelsens entreprenörspris för att ha byggt upp Greenbyte AB med fokus på mjukvarulösningar för förenklad datahantering inom förnyelsebar energi.

Greenbytes system, Energy Cloud, samlar och lagrar data från producenter världen över, på ett ställe, för att sedan omvandla data till insikter som driver aktiviteter i syfte att förbättra avkastningen från förnybara energitillgångar.

—Vi hjälper ägare av storskalig förnybar energiproduktion att fatta bättre beslut baserade på dessa insikter. Att jobba för en snabbare omställning till förnybar energi driver mig väldigt mycket! Det kändes relevant redan 2010 och nu känns det mer relevant än någonsin.

Hur har stipendiet hjälpt dig i den här företagarprocessen?

—Att bygga ett bolag är väldigt svårt! Så jag ville använda stipendiet till att lära mig av de absolut bästa, därför valde jag att gå en kurs på Stanford. Här fick jag lära mig från de mest framstående professorerna i världen. Framförallt handlar det om att kunna skala ett bolag till nästa nivå. Då är det viktigt att ha en kultur på bolaget som stöttar den strategin som man vill jobba mot. För vår del är vår vision ”A sustainable world powered by renewable energy” och för att ta oss dit så har vi en strategi, men den är inte värd någonting, om man inte har en kultur som jobbar mot den strategin. Stanford gav mig många verktyg för att strategi och kultur. Verktygen använder jag varje dag! 

Vad är det som har gjort Greenbyte så framgångsrikt?

—Timingen är viktig, vi hade en bra timing in i en växande industri som växer av sig själv och lite grann kan vi åka med på den tillväxten. Men det stora är så klart att vi har lyckats locka till oss mycket duktigt folk som gör att vi tillför en massa värden ovanpå den här tillväxten!

Var är ditt företag om 5 år?

—Förnybar energiproduktion kommer att växa enormt under den närmsta hundra åren. Inom förnybar energiproduktion finns problemet att det bara går att producera energi när det blåser eller när solen skiner. Jag tror därför att det kommer att bli en snabb teknikutveckling inom förvaring av energi, t.ex. batterier och där vill vi att Greenbyte ska vara med och stötta våra kunder. Vi vill hjälpa våra kunder göra bättre affärer och tjäna mer pengar så att det investeras mer pengar i förnybar energi. Vi vill dra nytta av teknikutvecklingen i vind, sol och batterier och vara mjukvarulagret som styr hur vindkraftverken, solcellerna och batterierna producerar energi som går ut på nätet, eller lagrar energi som man sen kan sälja ut på nätet. Vi vill vara hjärnan i vindkrafts- och solcellsparker och vara det smarta operativsystemet för parkerna.

De senaste intervjuerna