Unik behandling mot kronisk ländryggssmärta

Kjell Olmarker

Fotograf: Oskar Allerby

Många människor lider av diskogen kronisk ländryggssmärta. Fram tills idag har patienter erbjudits sjukgymnastik och smärtstillande preparat, ett fåtal har erbjudits ryggkirurgi, men långt ifrån alla blir hjälpta och en del blir rentav sämre. Det har inte funnits några effektiva behandlingsmetoder. Därför utvecklar Stayble Therapeutics ett revolutionerande behandlingsalternativ, som nu prövas i kliniska studier. –Vi attackerar själva orsaken till det ryggonda, säger professor Kjell Olmarker, som var den som kom på den unika behandlingen och grundade bolaget 2015.

Idén kom till honom på en flygplats i Japan efter att ha deltagit i en konferens om ländryggsmärta. Det saknades vettig behandling för dessa patienter och Kjell tänkte att det måste finnas ett bättre och enklare sätt.

–Jag funderade på om vi kanske har missat något och så kom jag på att diskarna i ryggen börjar gå sönder redan när vi är mellan 20-25 år gamla. När vi senare närmar oss pensionen minskar smärtan i ryggen hos många patienter på grund av att disken har blivit omvandlad till bindväv. Den aktuella forskningen inom fältet försöker att motverka åldrande processen genom injektion av stamceller i disken. Istället för att föryngra diskarna kom jag på att om vi gör om dem till bindvävsplattor så kanske vi slipper det ryggonda. När jag kommit på detta funderade jag på hur diskarna skulle kunna bindvävsomvandlas. Naturligt så är det mjölksyra som triggar bindvävsbildningen. Med en injektion av mjölksyra så tar naturen hand om resten. Hur enkelt som helst, det gäller bara att tänka tanken, säger Kjell.

Namn: Kjell Olmarker

Ålder: 62

Titel: Professor emeritus ortopedisk kirurgi.
Professor anatomi.
Acting professor Sahlgrenska School of Innovation and Entrepreneurship.

Bor: Mölndal

Fritid: Musik – Mycket musikintresserad, jag både komponerar egen musik, sjunger i kör, studerar operasång samt spelar flera instrument och är med i en orkester.

Bygga hus – Har byggt två hus vid sommarstället i Närke.

Golf – Framför allt golf med klubbor med hickoryskaft från 1920-talet, med äppelknyckarbyxor, Argyle socks, tweedväst och newspaper boy cap.

Vin – Är munskänk av graden två-betyg, vilket motsvarar ungefär sommelier.

Det låter fantastiskt! Berätta mer om behandlingen!

–Stayble Therapeutics behandling är enkel, snabb, effektiv och som fokuserar på orsaken till patientens smärta. Genom vårt injicerbara läkemedel STA363 som till del består av mjölksyra omvandlas diskarna till bindvävsplattor, en process som sker normalt i kroppen vid 65-70 års ålder. Äldre människor har ofta inte diskrelaterad ländryggssmärta på grund av att deras diskar naturligt har blivit till bindväv.

Injektionen som ges vid ett tillfälle sker i disken och behandlingen tar inte mer än 15-20 minuter. Efteråt kan patienten gå hem. Till skillnad från ryggkirurgi, där rehabliteringen och sjukskrivningen oftast tar 6 månader,så krävs varken rehabilitering eller sjukskrivning med Staybles behandling och effekten beräknas kvarstå hela livet. Staybles vision är att utveckla STA363 som ny standardbehandling för patienter som lider av kronisk diskrelaterad ryggsmärta.

Var ser ni den största marknaden?

–Varje år får 30 miljoner människor diagnosen diskrelaterad kronisk ländryggssmärta. Den största marknaden är i USA, Europa och Japan. Av dem förväntas 9 miljoner dra direkt nytta av behandlingen. Behandlingen har en potential att förbättra livet för miljontals människor och att minska behovet av ryggkirurgi.

Hur långt har ni kommit och vad är nästa steg?

–Den första studien är klar och efter en framgångsrik utvärdering av fas 1b-studien fortsätter vi den kliniska utvecklingen och genomförandet av fas 2b. Studien planeras att starta innan sommaren. Den kommer att gå av stapeln i Nederländerna, Ryssland och Spanien och 100 patienter kommer att delta.

Du fick stipendium år 2015 – Vad betydde stipendiet för dig och din forskning?

–Allt vi hade gjort gick riktigt bra, men så började finansieringen att ta slut. Vi stod precis i begrepp att utföra mycket viktiga och grundläggande provrörsförsök för att kunna komma vidare. Att vi då fick detta stipendium så lägligt gjorde att vi kunde köra på i full fart i stället för att bli stående och kanske tvingas avsluta bolaget. Därav vår extra stora tacksamhet till stiftelsen.

Tidigare i år noterades bolaget på First North. Varför är Stayble Therapeutics en intressant investering för framtiden?

–Det finns hur mycket folk som helst som skulle behöva detta. Det är enkelheten i konceptet och möjligheten att fylla ett stort medicinskt behov för en mängd patienter som alltid tilltalat mig. Att vi fokuserar på att behandla de underliggande orsakerna till smärtan istället för att bara lindra symptomen är för mig en av Staybles största fördelar.

De senaste intervjuerna